Σαλάτα του Καίσαρα. ( Salata Caesar )

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

Υλικά (6-8 μερίδες)

1 μαρούλι, χοντροκομμένο στο χέρι

1.1/2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

6 φιλέτα αντσούγας 

1.1/2  κουταλακι  μουστάρδα Ντιζόν

χυμός 1 λεμονιού

175 ml ελαιόλαδο

10 γρ. ξίδι λευκού κρασιού

10 γρ. νερό

1 κρόκο αβγού

125 γρ τυρί παρμεζάνα

Αλάτι

Για τα κρουτόν:

1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1,5 χιλ. (μαζί με την κόρα).

2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο και το ψωμί, τηγανίζουμε ανακατεύοντας μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, για 2-3 λεπτά περίπου.

3. Αδειάζουμε τα κρουτόν πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν απο τα λαδια .Πετάμε το σκόρδο. Τα κρουτόν μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη και να διατηρηθούν μέσα σε αεροστεγές βάζο.

Για τη σαλάτα:

1. Κόβουμε από το μαρούλι τη ρίζα και ξεπλένουμε καλά τα φύλλα σε τρεχούμενο νερό. Πετάμε τους

σκληρούς μίσχους και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.

2. Στραγγίζουμε τα φιλέτα αντσούγας, τα βάζουμε στο μπλέντερ

3. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα,  το χυμό λεμονιού. Τα αναμιγνύουμε καλά όλα μαζί, ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς το ελαιολαδο λιγο λιγο,   μέχρι το μίγμα να γίνει  παχύρρευστο.

4. Το προσθέτουμε στο μαρούλι και ανακατεύουμε, μέχρι τα κομμάτια να καλυφθούν καλά από το μίγμα.

5. Σπάζουμε το αβγό σε μια μπασίνα ρίχνουμε τον κρόκο,  μαζί με το νερό και το ξίδι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 73οC. και το βάζουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας ώσπου να αναμιχθεί καλά.

6. Προσθέτουμε τα μισά κρουτόν και τα 2/3 από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι.  

7. Σερβίρουμε απευθείας από το μπολ βάζοντας πάνω από κάθε πιάτο επί πλέον παρμεζάνα και κρουτόν κατά την επιθυμία μας.