Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή μας κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Σκοπός τους είναι να ειδοποιούν τον ιστότοπο που επισκέπτεται ο χρήστης, για την προηγούμενη δραστηριότητά του.[1] Συνήθως περιγράφουν στοιχεία μας όπως όνομα χρήστη (user name) και συνθηματικό πρόσβασης (password) με σκοπό κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ιστότοπο αργότερα, να μας "θυμάται" και να μην χρειάζεται να κάνουμε login.
Τα cookies μπορεί να προέρχονται από τον ιστότοπο τον οποίο έχουμε επισκεφθεί ή από κάποιον άλλον (third-party cookies), για παράδειγμα μέσω διαφημίσεων. Συνήθως είναι άκακα, έχει όμως αποδειχθεί ότι τα third-party cookies συλλέγουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του κάθε χρήστη στο διαδίκτυο, κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ιδιωτικότητα. Αυτό ώθησε την Ε.Ε.[2] και τις Η.Π.Α. να εκδώσουν οδηγίες για τη χρήση τους και την ενημέρωση του χρήστη, για κάθε ιστότοπο που τα χρησιμοποιεί.[3] Υπάρχουν προγράμματα που καθαρίζουν τα κακόβουλα cookies, ενώ αν ο χρήστης επιθυμεί να τα διαγράψει δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από το φυλλομετρητή ιστοσελίδων.
Υλικά:
500 γρ. χοίρινο κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι γλυκού θυμάρι
7 φέτες ψωμί του τοστ
1 κρεμμύδι
50 γρ. πράσο
40 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση:
1. Σε μια μπασίνα (λεκανάκι) βάζουμε τον κιμά
2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το πράσο και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο για να τα σοτάρουμε λίγο
3. Προσθέτουμε μέσα στον κιμά όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το πράσο που έχουμε σοτάρει
4. Το ψωμί του τοστ το τρίβουμε στον χοντρό ρεντέ (τρίφτη) πριν το ρίξουμε μέσα στα υλικά
5. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μπιφτέκια τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (200-220) βαθμούς κελσίου για 40 -45 λεπτά και είναι έτοιμα.
Για Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο