Τσουρέκια

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Υλικά για  12 τεμάχια των 600 γραμμαρίων:

175 γρ. πρόβειο βούτυρο
175 γρ. βούτυρο αγελαδινό
½  λίτρο φρέσκο γάλα

1 κιλά ζάχαρη
12 αυγά
200 γρ. μαγιά
25 γρ. μαχλέπι 
25 γρ. κακουλέ
½  κουτ. γλυκού αλάτι
½  λίτρο χλιαρό νερό
3 ½  κιλά αλεύρι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από  ½  πορτοκάλι
10 γρ. μαστίχα Χίου σε σκόνη
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση :

1.    Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού

2.    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα βούτυρα να λιώσουν καλά, προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει και αυτή καλά

3.    Σπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη, τα χτυπάμε για λίγο με έναν αυγοδάρτη ( σύρμα )

4.    Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υλικά.

5.    Προσθέτουμε μαχλέπι, κακουλέ, χυμό πορτοκαλιού, την μαστίχα Χίου και το αλάτι

6.    Στην κατσαρόλα που λιώσαμε το βούτυρο την ζάχαρη και το γάλα βάζουμε το νερό μας και το ζεσταίνουμε κοντά στους 30-35ο C και λιώνουμε μέσα την μαγιά. Αδειάζουμε την μαγιά μέσα στην λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ξανά ανακατεύουμε

7.    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη, αν έχουμε ακολουθήσει σωστά την συνταγή δεν θα χρειαστεί παραπάνω αλεύρι. Αφήνουμε την λεκάνη με το ζυμάρι σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.

8.    Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας το ρίχνουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε να φουσκώσει μια φορά ακόμα.

9.    Κόβουμε μπάλες των 600 γρ. και τις χωρίζουμε σε 3 ίσα κορδόνια και τα κάνουμε μια πλεξούδα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο ζυμάρι

10.                       Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε λαμαρίνες με λαδόκολλα, τις αλείφουμε με αυγό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για 30-35 λεπτά.

Αν θέλουμε να κάνουμε 6 τεμάχια πρέπει να μειώσουμε όλα τα υλικά στην μέση ( για παράδειγμα αντί για 1 κιλό ζάχαρη 500γρ.)

Καλή επιτυχία, καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά.