Παστέλι μελάτο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Υλικά

500γρ. σουσάμι

600γρ. μέλι 

50γρ. ζάχαρη (προαιρετικά )

Λίγο αμυγδαλέλαιο η σπορέλαιο

Εκτέλεση

1.    Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί  χρώμα.

2.    Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν σε ένα βαθύ κατσαρολάκι

3.    όταν το μίγμα αρχίζει να βράζει ενώ γεμίζει αφρούς Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά

4.    καλύτερα να μην ανακατεύουμε γιατί οι αφροί φουσκώνουν περισσότερο

5.    Όταν το μέλι δέσει προστίθεται το σουσάμι με συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει το μίγμα.

6.    Όταν τελειώσει το βράσιμο που διαρκεί περίπου 5-6 λεπτά, το μίγμα απλώνεται σε μάρμαρο ή σε ειδικό τελάρο αλειμμένο με γλυκό κρασί ή αμυγδαλόλαδο.  Μορφοποιείται και κόβεται σε κομμάτια όταν το μίγμα έχει κρυώσει.

7.    Μια εμπειρική μέθοδος για να προσδιορίσουμε εάν τα συστατικά έχουν δέσει μεταξύ τους είναι η δοκιμή του πιάτου. Ρίχνουμε λίγο  μίγμα σε ένα πιάτο και εάν ξεκολλάει, τότε το μίγμα είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

8.    Άλλη μια εμπειρική μέθοδος είναι η δοκιμή του ποτηριού. Με ένα κουταλάκι, στάζουμε μια σταγόνα από το μίγμα μας μέσα σε ένα ποτηράκι με νερό.  Οι σταγόνες πρέπει να σχηματίζουν μικρά μπαλάκια που δεν διαλύονται στο νερό τότε είναι  έτοιμο.

Καλή επιτυχία