Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή μας κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Σκοπός τους είναι να ειδοποιούν τον ιστότοπο που επισκέπτεται ο χρήστης, για την προηγούμενη δραστηριότητά του.[1] Συνήθως περιγράφουν στοιχεία μας όπως όνομα χρήστη (user name) και συνθηματικό πρόσβασης (password) με σκοπό κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ιστότοπο αργότερα, να μας "θυμάται" και να μην χρειάζεται να κάνουμε login.
Τα cookies μπορεί να προέρχονται από τον ιστότοπο τον οποίο έχουμε επισκεφθεί ή από κάποιον άλλον (third-party cookies), για παράδειγμα μέσω διαφημίσεων. Συνήθως είναι άκακα, έχει όμως αποδειχθεί ότι τα third-party cookies συλλέγουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του κάθε χρήστη στο διαδίκτυο, κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ιδιωτικότητα. Αυτό ώθησε την Ε.Ε.[2] και τις Η.Π.Α. να εκδώσουν οδηγίες για τη χρήση τους και την ενημέρωση του χρήστη, για κάθε ιστότοπο που τα χρησιμοποιεί.[3] Υπάρχουν προγράμματα που καθαρίζουν τα κακόβουλα cookies, ενώ αν ο χρήστης επιθυμεί να τα διαγράψει δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από το φυλλομετρητή ιστοσελίδων.
Υλικά
130 ml Ηλιέλαιο
360 ml Νερό
3 Κουτάλια σούπας ξύδι
1 Κουτάλι γλυκού αλάτι
2 Κουτάλια γλυκού σόδα φαγητού
2 Βανίλιες
250 γρ. Ζάχαρη άχνη
100 γρ. Κακάο
450 γρ. Αλεύρι
Υλικά για το γλάσο
140 γρ. Ζάχαρη άχνη
3 Κουτάλια σούπας κακάο
1 Κουτάλι γλυκού ηλιέλαιο
8 Κουτάλια σούπας νερό
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ (μπασίνα) βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε
2. Λαδώνουμε μια φόρμα και την αλευρώνουμε
3. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς κελσίου για 40-45 λεπτά
4. Ετοιμάζουμε το γλάσο σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα λείο μίγμα
5. Όταν ξεφορμάρουμε πασπαλίζουμε με το γλάσο και είναι έτοιμο
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακλουθεί